Dag 13 – therapiedag 9 Villa Bottelier, 22 april 2010

Bon Dia..

Of eigenlijk….goedenavond. Ik lag bijna al te slapen. Moe van de afgelopen dag.

Als eerste wil ik jullie melden dat Daan, Jurgen en Gerrit Jan voor Padi open water diver zijn geslaagd. Helemaal knap, want het was een hoop leren in die 4 dagen! Na afloop hebben ze een heus diploma gekregen en een heel mooi rood t-shirt. Het licht kwam er bijna vanaf toen Yasmine en ik ze op kwamen halen (van trots dan natuurlijk!). Enne…het was een borrel op Hemmingways waard.

Ze mogen nu met een buddy gaan duiken. Om het brevet te houden, moeten ze minimaal 1 x per half jaar een duik maken.

Yasmine is weer lekker met GeeGee bezig geweest. Timo heeft geassisteerd. Eerst binnen om hen gezamenlijk wat te laten doen, daarna buiten op het dok. Hij mocht Yasmine letters aangeven en er een vraag bij bedenken, waar Yasmine antwoord op moest geven. Dat antwoord moest beginnen met de letter die hij in de hand had. Als dat goed ging, mocht ze weer iets met GeeGee doen.

Op de een of andere manier krijgt Timo het telkens voor elkaar om tijd alleen met een dolfijntrainster tijd door te brengen. Eerst tijdens de cursus ‘assistent dolfijntrainer‘, nu weer toen Yasmine achter het dok moest werken. Als je er zoals ik van een afstand naar kijkt, zie je dat hij druk met de betreffende dame in gesprek is. Joost mag weten waar het allemaal over gaat.

Morgen helaas alweer de laatste therapiedag….

Dat brengt mij naar de vraag die Astrid stelde, hoe ik terugkijk op de therapie (ik was nog alleen, want de mannen waren nog naar de duikcursus. Ja, ja, u leest het goed, de boys zijn na vandaag omgetoverd tot ‘de mannen’).

Ik kan alleen maar zeggen dat ik ontzettend tevreden ben. Ik zie Yasmine genieten met de therapie, samen met GeeGee in het water, door het water, alleen in het water, alleen haar eigen grenzen verleggend door het water en al pratend met GeeGee of Astrid. Hoewel het resultaat de vorige keer heel erg meetbaar was, zit de vooruitgang nu meer in kleine dingen. Zo pakt ze steeds meer dingen zelfstandig op. Normaliter is zij waar ik ga. Nu zien we steeds meer dat ze ook zelf dingen onderneemt. Was ze vandaag even uit zicht. Bleek dat ze na het zwemmen haar onderbroek uit had gedaan, de stop in de wasbak gedaan om het vol met water te laten lopen, en de onderbroek uitgespoeld. Was ze gisteren het bed op aan het maken! Och heden, het lampje op het nachtkastje moest er wel aan geloven. Nouja….

Is ze alleen gaan slapen zonder lampje aan en met de deur dicht!!

Ze doet ook haar best om zoveel mogelijk hele zinnen te zeggen. Had ik al aangegeven dat ze zich hier keurig zelf aan- en uitkleed en dat ze zelfs haar kleding opvouwt? Dat gaat niet van flodder, floddder, maar daar wordt diep over nagedacht. Ja, ja, het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Nu maar hopen dat dat stuk gegroeide zelfstandigheid/zelfvertrouwen zich thuis voortzet, want zij en wij zouden er een stuk mee geholpen zijn.

En dit alles maakt van mij een tevreden mens. Wat wil je nog meer? Vanaf de aankomst op Hato is het hier genieten geblazen. Even helemaal niets, stukje paradijs hier op aarde vinden. De kinderen hebben het zo goed naar hun zin. Gerrit Jan en ik hebben de tijd voor elkaar en voor onze kinderen. Heerlijk.

En morgen? Laatste therapiedag…..

Rond 15.30 uur hebben Gerrit Jan en ik een gezamenlijke workshop met als thema ‘waterbelevenis voor paren’. Klinkt erg spannend. De boys hadden er al allerlei associaties bij. Maar wat het nu precies inhoudt laat ik u morgen weten.

One Response to “Dag 13 – therapiedag 9 Villa Bottelier, 22 april 2010”

 1. Gert Jan G. Says:

  Hallo Allemaal,
  Wat leuk voor jullie, zo’n fijn verblijf. En een schrijfster die het allemaal zo enthousiast kan verwoorden en vastleggen!
  Jullie belvenissen wakkeren ook bij mij de vakantiegevoelens sterk aan.
  Op 30/4 mogen wij er even tussen uit.
  Elise is vandaag jarig, de hele klas heeft voor haar gezongen, zij is blijkbaar populair. Het is vaak erg gezellig…
  Blijf schrijven en groetejs,

  Daag,

Leave a Reply